Elke KEI is anders. Elke KEI is uniek! Elke KEI verdient een passende ondersteuning. 

De roadmap die we maken, doen we aan de hand van het KEIplus! Model.

Dit model is beïnvloed door Mönks, Vansteenkiste, Delphi, Sypré, Project Talent en vele andere reuzen die hun wetenschappelijke bijdrage hebben geleverd.

Op het eerste gezicht is dit model ‘Nicks nieuws’. Wat het wel onderscheid van andere modellen is, is dat het een combinatie maakt tussen verschillende basisbehoeften. Om dit model te bespreken begin ik graag bij de ik. Alles wat onder en rond de IK hangt, is wat invloed heeft op de ik. 

Omdat er zoveel factoren een invloed hebben, is elke ik uniek. Voor elke ik is er een unieke kaart te maken om zo de weg te vinden naar de schat die in die ik zit. 

Neen, ik heb dit model niet wetenschappelijk onderzocht. Dat ligt niet in mijn kunnen. Dit model is gevormd vanuit ervaring en vanuit Clinical Judgement. 

Ik start graag in het midden van het schema, in de driehoek die je doet denken aan de piramide van (Maslow, 1943). Deze is vertaald naar de doelgroep van Cognitief Sterk Functionerende Kinderen. 

Deze behoeften krijgen een centrale plaats omdat wanneer er hier niet aan wordt voldaan, je de kans hebt dat de andere aanpassingen weinig tot geen effect zullen hebben. Deze komen voor mij op de eerste plaats. De holistische lezer onder ons zou kunnen zeggen dat dit het hart is dat goed moet zitten. Dit zorgt voor het startpunt voor het ontwerp van de schatkaart. 

 

Naast deze driehoek staat een eerste cirkel waarin de zelfdeterminatietheorie een plekje krijgt: de ABC staat voor Autonomie, Betrokkenheid en Competentie: keuzevrijheid, herkenning en nut. (Deci&Ryan, 2012) Drie begrippen die voor deze doelgroep heel belangrijk zijn. Met Autonomie bedoelt men niet dat kinderen niet begeleid moeten worden en moeten worden losgelaten  De autonomie die ik bedoel is de keuzevrijheid die gecreëerd wordt met bijhorende duidelijke afspraken en grenzen. 

 

De tweede cirkel toont enkele begrippen die een preventieve functie en een herstellende functie hebben. De preventieve functies zijn: Rust, Regelmaat en Ruimte. Het kunnen voorzien van deze drie r-en geven tijd aan het kind om zijn prikkels te verwerken. Ondanks de capaciteiten die een kind toont of heeft, mag je deze niet vergeten. Er zijn dagen waar deze in dank aanvaardt zullen worden.
Er zullen ook dagen zijn waar deze niet aanvaard zullen worden. Dan zijn Verdragen, Vertragen en Verbinden de doelstellingen van de dag.

Verdragen om niet boos te worden/blijven op je niet luisterend, onder je vel kruipend, te intens, nooit ‘normaal doenend’, … kind. (Herken je deze momenten ouders?)

Vertragen door terug te gaan naar de binnenste cirkel of zelfs terug te gaan naar de driehoek. Terug naar de kern van de IK, terug naar het begin. Terug naar Verbinden: Je kind terug knuffelen of vasthouden zoals hij een baby was. Dat veilig gevoel herkennen ze snel. Of in zijn/haar oor fluisteren dat het ok is en dat het wel goed komt …. maar niet vandaag. 

 

Er zijn nog twee andere bollen in het model. Hieraan werken is echt maatwerk.
En dit kunnen ouders niet alleen. Om te werken aan Motivatie en Talentontwikkeling heb je je gezin/familie, school/werk en je omgeving nodig. 

Dit is de zeer vermoeiende en lastige cirkel voor veel ouders waarop je het minste invloed hebt.

Je laten bijstaan door iemand met expertise is daarom wel een tip! (kuch, kuch, 🙂)